Xiao Yu si Xiao Yi 

Teoria jocului de Go este comparata adesea cu Arta Razboiului. Alteori jocul este comparat cu "atitudinea corecta". Intr-adevar, teoria sa poate fi aplicata unei mari varietati de lucruri.
In timpul dinastiei Nan si a imparatului Liang Yuan Di, Xiao Yi era rege al provinciei Xiangdong. La un moment dat acesta a pornit o campanie razboinica impotriva lui Xiao Yu (fratele sau), rege al provinciei Hedong.

Sloganul lui Xiao Yu impotriva acestei campanii era "Xiangdong are un singur ochi". Xiao Yi isi pierduse unul dintre ochi inca din copilarie iar Xiao Yu folosea un proverb din Go pentru a-si bate joc de el (cunoscut fiind faptul ca in Go, un grup cu un singur ochi este pierdut).

Shi Ji mentioneaza intr-a sa "Han Yu Ben Ji of Shi Ji" ca Han Yu si Xiao Yi (Liu Bang) au divizat China incheind un tratat conform caruia partea de est ii revenea lui Liu Bang iar cea de vest lui Han Yu.
Adeseori s-au facut analogii intre acest incident al istoriei si seki(expresie care in Go desemneaza situatia in care, dupa o lupta directa, ambii jucatori ramin in viata).

Huang Tingjiang a scris urmatorul poem, devenit faimos:

"Cind sint liber si am timp de odihna,
Imi place sa joc Weiqi si sa discut.
Inima-mi tresare precum pinza de paianjen purtata pe cer;
Corpul imi este ca un greiere asemanator unei crengi uscate.
Xiang Yi avea un singur ochi si a trait;
Toti au supravietuit dar a cistigat Liu Bang,
Cine spune ca nu apreciez fiecare secunda a unei zile ?
Nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul si s-a facut miezul noptii."


 
 

* * *