Presiune pe constiinta divina 

Guo Shiyan este vestit pentru partida in care si-a salvat doua grupuri cu o singura miscare.
Era cel mai putrnic jucator din China si fusese numit Administrator al Weiqi-ului la palatul imperial.
In timpul domniei de opt ani a lui Xuan Zong un print japonez a ajuns in Changan aducind la curte daruri pretioase si instrumente muzicale. Printul era de asemenea si un excelent jucator de Weiqi. Imparatul Xuan Zong i-a cerut lui Guo sa joace o partida cu oaspetele sau. Acesta s-ar putea sa fi fost primul meci international de Go.

Este de la sine inteles presiunea care apasa pe umerii lui Guo. Reprezentind China in fata printului japonez, el isi putea pierde cu usurinta viata in cazul in care adversarul sau l-ar fi invins. A jucat deci cu mare atentie, transpirind abundent, facind fiecare miscare numai dupa o lunga si serioasa analiza.
Cind printul a ajuns la miscarea 42 Guo se afla intro pozitie groaznica, cu doua grupuri prinse in schico. O singura greseala si partida era compromisa. Privind pozitia de pe tabla el descoperi insa ca are o miscare cu totul exceptionala care intrerupea ambele schico-uri. Aceasta este miscarea care a ramas in istorie sub denumirea de "Presiune pe constiinta divina".

Printul a inmarmurit vazind miscarea si la scurt timp dupa aceea a abandonat partida. L-a intrebat pe traducator ce rang avea Guo printre jucatorii chinezi iar acesta i-a raspuns laudindu-se ca Guo avea numai rangul 3. Japonezul a cerut atunci sa joace cu cel mai puternic dintre ei dar traducatorul i-a raspuns:
"- Trebuie mai intii sa-l invingi pe cel de rangul 3 pentru a juca cu cel de rangul 2 si numai dupa ce-l bati si pe acesta sa joci cu rangul 1."
Printul suspina si spuse:
"- Primul dintrun regat mic (Japonia) nu este pe masura celui de rangul 3 dintrun regat mare (China). Acum imi dau seama ca intradevar, asa este."
 
 

* * *