Muschetarul Barbos 

Din jocul de Weiqi nu se invata numai despre cum se duc razboaiele dar si despre cum poate fi guvernata o tara. In "Xin Wu Dai Shi", editata de Auyang Xiu in dinastia Bei Song este scris: "Secretul pentru a avea o tara linistita, fara rascoale poate fi invatat din Weiqi. Trebuie cunoscuta fiecare miscare buna, in locl necesar, la momentul potrivit."
Dincolo de strategie, Weiqi este in literatura veche o referinta ca simbol al puterii. Un proverb spunea ca ... "O singura miscare poate asigura victoria" - expresie folosita pentru a desmna o persoana care viza tronul imparatesc.

In "Legenda lui Tang " exista un capitol intitulat "Muschetarul barbos", in care se pvesteste despre cum a fost disputat tronul la o partida de Weiqi si nu pe cimpul de lupta.
Pe vremea dinastiei Sui existau trei muschetari cunoscuti ca Li Jin, Hong Fu Nu si Muschetarul Barbos. Toti erau extrem de ambitiosi dar Muschetarul Barbos ii intrecea cu mult pe ceilalti doi, el dorindu-si sa ajunga rege.
Un vraci le-a spus ca l-ar putea gasi pe rege in Tai Yuan, drept pentru care toti trei s-au indreptat imediat intr-acolo. Odata ajunsi, au aflat ca fiul lui Li Yuan (un judecator), pe nume Li Shiming este o persoana cu totul deosebita si atunci au aranjat sa-l intilneasca. Muschetarul Barbos a declarat ca vrea sa-l provoace pe Li la o partida de Weiqi. De fapt el intentiona numai sa vada daca nu cumva Li ar veni sa lupte alaturi de el pentru ocuparea tronului.
Cind in fine au reusit sa se intilneasca, Muschetarul Barbos a descoperit o persoana cu un caracter impecabil si foarte prietenos.

"- Voi ocupa toate colturile lumii !" - declara el dupa ce pusese prima piatra pe tabla, pe un hoshi.
Ca raspuns, Li nu s-a extins pe latura tablei ci a plasat o piatra chiar in centru (tengen), spunind la rindul sau:
"- Voi cistiga cu o singura miscare !"

Toata lumea era mirata de aceasta miscare neasteptata. Muschetarul Barbos si-a dat seama imediat ca Li Shiming avea toate calitatile pentru a deveni el insusi rege. Abandona imediat partida, declarind:
"- Am pierdut ! ... O singura greseala m-a costat partida. Ce mai pot spune ?" - dupa care parasi tinutul si renunta la ambitia sa de a ocupa tronul.
La numai putini ani dupa aceasta Li a devenit rege al Chinei, cunoscut fiind sub numele de Tai Zhong - primul imparat al dinastiei Tang.

O partida de Go incepe in mod normal cu ocuparea colturilor si apoi a laturilor. Nu sint prea multi cei care ar juca de la bun inceput in centru. De ce insa a abandonat Muschetarul Barbos atit de repede ? - iata o intrebare la care nu este usor de raspuns, deoarece faptul ca Li a jucat in centru nu desemneaza caracterul unui rege (care ar trebui sa domneasca peste intreaga tara). Totusi Li Shiming nu a fost un rege oarecare: el a intemeiat o dinastie (Tang).
De fapt, a juca pe tengen este ca si cum un rege s-ar aseaza in centru pentru a avea o mai buna priveliste asupra intregului tinut (tabla).
 
 
 

* * *