Gobanul lui TadanobuGoban: tabla de Go, avind forma unei masute joase, realizata din lemn masivSato Tadanobu este probabil unul dintre cei mai populari eroi din istoria medievala a Japoniei, curajul dovedit de acesta in apararea stapinului sau (Yoshitsune) fiind oglindit in mai multe balade eroice. Povestea este plasata in sec.17 sau la inceputul sec.18, iar una dintre scene - in mod special - a facut o impresie atit de deosebita incit a devenit motiv de inspiratie pentru numerosi artisti plastici, de-a lungul timpului.
Scena il reprezinta pe Tadanobu, surprins in casa amantei sale, facind fata dusmanilor care-l asalteaza ... cu ajutorul unui goban. Este unul dintre cele mai raspindite motive ale reprezentarilor grafice care au ca tema jocul de Go.

Sato Shirobyoe-no-jo Tadanobu s-a nascut in 1161, intr-o familie de samurai de rang foarte inalt. Devenit omul de incredere al lui Yoshitsune (fratele mai mic - vitreg - al lui Minamoto no Yoritomo, seful clanului), evolutia lui Tadanobu s-a desfasurat in directa legatura cu soarta aventuroasa a stapinului sau.

Numeroasele sale victorii militare, ii adusesera lui Yoshitsune favorurile Curtii Imperiale din Kyoto si stima lui Yoritomo - pe care-l ajutase astfel sa cistige controlul intregii tari. Dupa o vreme insa, imparatul a inceput sa-l banuiasca pe Yoshitsune ca ar urmari intr-ascuns detronarea sa astfel ca, in iarna lui 1185, Yoritomo a trimis o trupa de calugari razboinici cu sarcina de a i-l aduce pe Yoshitsune - viu sau mort - din castelul Horikawa, in Kyoto (unde acesta locuia impreuna cu amanta sa Shizuka si citiva oameni de incredere).
Atacul calugarilor s-a petrecut intr-o noapte dar frumoasa dansatoare Shizuka a reusit sa dea alarma in ultimul moment. Soldatii lui Yoshitsune au fost totusi luati prin surprindere si probabil ca atacul ar fi reusit, daca Sato, dind dovada unui curaj iesit din comun, nu ar fi reusit sa-i retina pe dusmani un timp suficent de lung pentru ca ceilalti sa se dezmeticeasca si sa puna mina pe arme. Legenda spune ca, surprins si el de atacatori, Sato a folosit - pentru a le rezista acestora - cea mai la indemina arma pe care o gasise in primul moment: un goban.

Restul povestii descrie peregrinarile lui Yoritomo care, dindu-si seama de pericolul in care se afla, a pornit impreuna cu intreaga suita in cautarea unui adapost mai sigur, prin alte parti ale tarii. Dupa multe preumblari, scosi in afara legii si deveniti subiectul celei mai intense vinatori de oameni din istoria Japoniei, Yoritomo si insotitorii sai au fost nevoiti sa recurga la un siretlic: Tadanobu, imbracat cu armura stapinului, purtind sabia favorita a acestuia si inconjurat de o parte dintre razboinicii cei mai loiali, s-a dat drept Yoritomo insusi - pornind intr-o alta directie si oferindu-se drept momeala celor care-i urmareau.
Dupa nenumarate peripetii, hartuit incontinuu de trupele imparatului, cu insotitorii cazindu-i unul cite unul in luptele care au urmat, Tadanobu a reusit pina la urma sa scape in mod miraculos - gasindu-si ascunzatoare in casa amantei sale. Cronica consemneaza ca numele acesteia era Kaya (precum denumirea lemnului din care se fac cele mai bune table de Go). Kaya, ale carei sentimente fata de Tadanobu se schimbasera in rastimpul cit nu-l mai vazuse, a incercat insa sa il tradeze - dezvaluind ascunzatoarea acestuia unui alt razboinic (loial imparatului), Kajiwara no Kagehisa. In ciuda sentimentelor sale pentru Kaya si a loaialitatii fata de imparat, Kajiwara - ingrozit de gestul femeii - a refuzat propunerea acesteia, parasind-o. Kaya era insa hotarita sa-si duca planul la indeplinire, asa ca in seara aceleiasi zile, dupa ce i-a servit vin din belsug lui Tadanobu, s-a strecurat pe furis din casa si a raportat prezenta acestuia autoritatilor. Soldatii lui Yoritomo au navalit in toiul noptii, luindu-l prin surprindere pe Tadanobu ... dar rezistenta pe care au intilnit-o a fost apriga si numai spre dimineata, obosit si plin de rani, Tadanobu s-a decis sa-si despice pintecul si sa se arunce de pe un balcon inalt, cu sabia introdusa in gura.

Impreuna cu stapinul sau (Yoshitsune), Sato Tadanobu este acel tip de erou caruia japonezii i-au acordat intotdeauna o stima deosebita: curajos, deosebit de onest, tradat de circumstante implacabile si - in final - dindu-si viata fara a se plinge de soarta care i-a fost potrivnica.
Despre Kaya ... se spune ca s-ar fi dus dupa aceea la resedinta lui Yoritomo (in Kamakura), pentru a-si cere rasplata tradarii - dar imparatul a condamnat-o la moarte.


* * *