Iluminare


O poveste din colectia "Fa-yuan chu-lin" (compilatie realizata in China, in anul 668), care relateaza o intimplare din timpul vizitei lui Bodhidharma - patriarh al sectei budiste Zen - in India.

Intr-una dintre minastirile vizitate, Bodhidharma a observat doi calugari care nu faceau nimic altceva, de mai multi ani de zile, decit sa joace Go - spre nemultumirea unora dintre colegii lor.

Urmarindu-i cum joaca, patriarhul a observat ca acestia, pe rind, dispareau si apareau din nou - semn, pentru Bodhidharma, ca cei doi atinsesera gradul suprem de iluminare. La sfirsitul uneia dintre partide, calugarii si-au explicat devotamentul lor exclusiv pentru Go:

"- Consideram ca de cite ori cistiga negrul, pasiunile se revarsa in intreg trupul iar atunci cind albul iese invingator, bodhi (intelegerea) pune stapinire pe inimile noastre - albul intelegerii domolind negrul pasiunii. Profitam de aceste momente pentru a contempla efemeritatea ..."

Explicatia calugarilor capata un sens (inca) si mai profund daca este corelata cu spusele lui Dogen (maestru Zen din sec. 13):

"- Ce este o partida de Go ? Cine sint cei doi jucatori ? Daca spui ca tu si cu mine jucam Go, atunci ai un handicap de opt pietre - si ai inteles foarte putin. Atunci cind raspunzi, ar trebui sa spui asa:
- Joci Go cu tine insuti; cei doi adversari devin unul singur."


*

Aceste citate demonstreaza de ce, in vechime, Go-ul era considerat ca demn de studiu - de catre calugari si razboinici, in aceasi masura. Jucatorii nu sint atit adversari - cit parteneri ... jucind de aceasi parte, eliberati de ego. Ei privesc rezultatul fiecarei partide asa cum (mai de graba) un cuplu de doctori, in sala de operatie, urmareste rezultatul unei operatii complicate.


* * *