Planuri de lupta 

Fei Wei (?-253 D.C.) a fost unul dintre generalii provinciei Shu, in perioada celor Trei Regate. Dupa moartea imparatului Zhuge Liang (233 DC), Fei a ocupat functia de Prim Ministru pina in 243 - cind si-a dat demisia, revenind la cariera sa militara.

In anul 244, generalul Cao Shuang din regatul Wei a atacat nordul regatului Shu in fruntea unei armate de 100.000 de razboinici. Foarte ingrijorat, imparatul Liu Chan a vrut sa se sfatuiasca cu Fei Wei in aceasta situatie critica ... iar Fei l-a asigurat ca are deja un excelent plan de aparare.
A doua zi, imparatul l-a trimis pe Lai Ming pentru a afla amanunte despre acest plan, dar cind Fei Wei l-a vazut pe trimisul imparatului i-a spus:

- "Ofiter Lai, ai ajuns la momentul potrivit. Hai sa jucam o partida de Weiqi".

Lai Ming a crezut ca este vorba despre o gluma, insa Fei si-a pus unul dintre slujitori sa aranjeze imediat tabla. In timp ce jucau, mesagerii veneau unul dupa altul aducindu-le vesti despre felul in care decurgea razboiul. Lai era tocmai pe punctul de a intrerupe partida cind ... Fei observa:

- "Desfasurarea armatelor se face exact ca in acest joc. Muntii Shenling, Wuling si Fengshuiling se afla in apropierea orasului Shaanxi; daca am ocupa aceste trei pozitii, i-am putea incercui pe invadatori."

Cind Lai Ming se uita mai atent pe tabla, observa ca pietrele sale negre fusesera incercuite de catre cele albe; intelese astfel ca Fei Wei folosea tehnica jocului pentru a-si coordona razboinicii.
Dupa terminarea partidei, Fei s-a despartit de Lai si punindu-si armura, s-a dus pe cimpul de lupta; incercuita si hartuita din toate partile, armata lui Cao Shuang a suferit atunci o grea infringere.


* * *