Povestea de pe Muntele Ranka 

Cine ar da o suta de ani pentru o partida de Weiqi ?

Conform legendei, O zi in Rai echivaleaza cu o suta de ani pe pamint. Jocul de Go (sau Weiqi, in China) a fost dintotdeauna considerat ca favoritul zinelor. In timp ce zinele se infrunta in fata tablei de go in munti, pe pamint se petrec mari transformari de la o generatie la alta.
Povestea de pe Muntele Ranka apare pentru prima data in Shu Yi Zhi scrisa de Ren Fong (Dinastia Nan):

In timpul Dinastiei Jin exista un munte, in provincia Zhejiang, unde salasuiau zinele.
Intr-o zi un padurar pe nume Wang Zhi a urcat pe munte pentru a taia lemne. Zari atunci, adunate in jurul unei stinci, niste zine care cintau si jucau Weiqi. Cum din curiozitate s-a apropiat de tabla, omul a fost fermecat uitind complect de taiatul lemnelor. Deodata una dintre zine i-a intins o pruna pe care, dupa ce a mincat-o nu a mai simtit nici un fel de foame.

Jocul era foarte interesant, plin de intorsaturi neasteptate. Cu putin inainte de a se termina, una dintre zine i se adresa lui Wang:
- De ce nu te duci acasa ? Cit timp ai de gind sa petreci aici ?

Mirat, padurarul incerca sa-si ia toporul - dind sa plece - dar coada toporului putrezise.
Ajuns in sat a ramas foarte surprins ca nu mai recunostea nici o figura familiara; dupa ce se interesa, afla ca trecusera o suta de ani de cind urcase pe munte in cautare de lemne.


* * *

Cu toate ca era numai o legenda, Povestea de pe Muntele Ranka a fost deosebit de populara printre jucatorii de Weiqi. Ea a devenit de asemenea si una dintre temele preferate ale poetilor si pictorilor, de-a lungul timpurilor.
In timpul Dinastiei Ming, Zhang Jiang scria :

"... a fost ca un vis pentru Wang Zhi, atunci cind privea partida de pe stinca. Mai bine-i sa fii beat timp de 3.000 de ani decit sa-ti putrezeasca toporul in fata ochilor, lipsind putin pina la a te preface in zina."

Zhang Yiling a scris urmatoarele rinduri pe pictura sa Muntele Ranka:

"Oamenii invidiaza traiul zinelor, dar viata acestora este destul de jalnica:
- Cine ar da o suta de ani pentru o partida de Weiqi ? "

Se poate deduce deci ca nu oricine invidiaza viata zinelor. Totusi calitatea jocului de Weiqi de a face oamenii sa-si uite de problemele zilnice este uimitoare.


* * *