A-ti oferi serviciile, la o partida de Weiqi


In timpul Celor Trei Regate, Lu Fan a ajuns Sef al Armatei lui Sun Ce in urma unei partide de Weiqi.
 
 

Lu Fan (?-228 D.C.) se nascuse in Runan Shiyang. Era un barbat frumos si voia sa se insoare cu o fata pe nume Liu. Mama acesteia se opunea insa mariajului, deoarece Lu era sarac. Tatal lui Liu pe de alta parte, increzator in perspectivele tinarului, era de acord; mai mult inca, el l-a ajutat pe Lu Fan sa-si formeze o mica armata si sa mearga la razboi in sprijinul lui Sun Ce.

Luptind alaturi, Sun si Lu au devenit cu timpul foarte buni prieteni. Sun Ce, sprijinit de Lu a cucerit pe rind Lu Jiang, apoi Jiang Dong iar dupa ce a cucerit si Wan Ling, l-a numit pe Lu guvernator al acesteia.

Intr-o zi, cei doi s-au asezat in fata tablei de Weiqi pentru a juca o partida. Sun a jucat primul, a facut o greseala si a inceput prost partida. Lu Fan ii spuse atunci, aratind spre tabla:

"- Iarta-ma ca ti-o spun asa direct dar ai facut o greseala capitala. Este ca si cum ai porni la lupta fara ca armata sa aibe un Comandant Sef."
"- Este usor sa aduni o armata dar este dificil sa gasesti un bun general." - raspunse Sun

La scurt timp dupa aceea Lu a facut o miscare exceptionala si murmura mai mult pentru sine:

"- Trebuie sa fii un bun general pentru a juca o asemenea miscare"... si imediat isi oferi serviciile de Comandant Sef al lui Sun Ce.

In anii ce au urmat, avindu-l pe Lu ca general, Sun Ce si-a extins mult teritoriul, devenind una dintre puterile Celor Trei Regate.
Partida dintre Sun Ce si Lu Fan este cea mai veche partida inregistrata din istorie.


* * *