Cei cinci dragoni 

Hei-Tzu si Bai-Tzu sint cele doua zeitati care, din din cele mai stravechi timpuri, au inventat jocul de Go.
In urma cu citeva mii de ani, cei doi au inceput sa isi dispute maiestria in tainele jocului ... si pentru ca niciunul nu voia sa se lase mai prejos, au hotarit sa joace o partida care sa decida cine este cel mai puternic.

Vestea despre partida celor doi s-a raspindit in tot largul cerului iar Zeii au trimis un Dragon, pentru a urmari disputa : Dragonul avea ordin de a nu se intoarce decit dupa ce rezultatul va fi decis ... pentru a le arata si lor partida, pina la ultima miscare.

Din pacate regulile cu care se juca pe acea vreme erau oarecum primitive fata de cele de azi, principala deosebire fiind ca atunci nu se inventase inca regula Ko-ului. La un moment dat, cei doi au ajuns la o pozitie care se tot repeta si ... fiind nemuritori ... cu o rabdare si ambitie nelimitate ... au tot jucat si rejucat aceleasi miscari, timp de mai multe mii de ani ...
Din cind in cind, Zeii - intrigati - mai trimiteau inca un Dragon ... pentru a vedea daca partida a luat sfirsit si a le comunica rezultatul. In acest fel, acum sint cinci Dragoni acolo, urmarind cu totii partida ... si se zvoneste ca un al saselea ar fi deja pe drum.
Din cauza situatiei in care s-a ajuns in aceasta partida, noi folosim astazi ... "regula Ko-ului".


* * *