Jozu 

Jozu inseamna in japoneza talentat si era, prin anul 1600, cel mai inalt rang in Go.
Deasupra unui Jozu nu mai existau decit cei doi Meijin (expert) - Meijin si Jun-Meijin (aproape Meijin) - acestea fiind insa numai niste titluri acordate cite unei singure persoane. Pentru a ajunge Mejin era necesara o recunoastere generala si categorica a faptului ca respectivul jucator este cel mai puternic din intreaga Japonie, drept pentru care in cea mai mare parte a perioadei Edo nu s-a acordat titlul de Meijin: jucatorii de top erau mult prea apropiati ca tarie, pentru ca vreunul sa se poata evidentia suficient.

La vremea respectiva divizarea in ranguri nu exista inca iar denumirea de Jozu a devenit un punct de referinta in evaluarea tariei tuturor celorlalti jucatori. Maiestria acestora era apreciata numai in functie de handicapul pe care fiecare il primea de la un jucator cu rang Jozu (de ex.: " ... doua pietre impotriva lui Jozu").
Mai tirziu, cind au inceput sa fie utilizate rangurile, titlul a fost asimilat in lumea profesionista cu rangul de 7 dan.

Dupa anul 1612 tuturor jucatorilor de rang Jozu - sau mai tari, jun-Meijin si Meijin - li s-a stabilit un salariu anual. Acestia aveau de asemenea dreptul ca, alaturi de conducatorii celor 4 scoli de Go, sa joace in O-SHIRO-GO ("Partidele de la Castel" - partide oficiale jucate la fiecare sfirsit de an, in prezenta Shogunului). Acest eveniment era considerat ca fiind de maxima importanta in calendarul competitional al timpului.

Un alt titlu important era cel de Godokoro: un salariat guvernamental (un fel de "Ministru al Go-ului"), responsabil cu tot ceea ce priveste Go-ul in intreaga Japonie. Printre altele, acesta era si singurul care putea face promovari ale rangurilor.
Numai Meijin-ul in functie (si numai el) putea accede la titlul de Godokoro. Acest post insemna si ca respectivul jucator este "profesorul personal" al Shogun-ului , cea ce atragea dupa sine obligatia de a renunta la jocul competitional (... de fapt el putea juca - dar numai cu permisiunea Shogunului). Apropierea de Shogun (si influenta pe care o avea in lumea Go-ului) faceau bineinteles ca titlul de Godokoro sa se bucure de un deosebit prestigiu.* * *