Saigo Takamori jucind Go inaintea ultimei batalii 

In istoria Japoniei este cunoscut faptul ca Nobilul Saigo Takamori intentiona la un moment dat sa invadeze Coreea. Imparatul Meiji, ascultind sfaturile Contelui Okubo (prim-ministrul sau), nu era insa de acord cu aceste planuri, ei fiind de parere ca mai intii trebuie sa-si intareasca flota.
La inceputul anului 1877, convins ca Imparatul Meiji fusese sfatuit in mod gresit de catre consilierii sai, Saigo Takamori a organizat o revolta impotriva guvernului. Revolta a fost inabusita iar Saigo s-a sinucis in fortareata sa din Kagoshima, la sfirsitul aceluiasi an.

In pictura alaturata, placuta din lemn din partea de sus (dreapta) indica locul ca fiind cartierul general al lui Saigo Takamori. Ostasul din dreapta tocmai a depus pe terasa capetele a doi colegi, explicind disperat superiorului sau ca ... "Eu asa i-am gasit !".
In prim plan, Saigo insusi este ilustrat jucind linistit o partida de Go. Pe fundal in spatele jucatorilor, dupa zidurile cetatii, se vad steagurile armatei guvernamentale care ii asediase.

Felul in care este pictata scena nu-i numai rodul imginatiei artistului dar, atestari istorice confirma ca Saigo Takamori chiar si-a petrecut ultimele zile in compania unor prieteni fideli, citind poezii si jucind Go.


* * *