Kinkakuji 

Kinkakuji (Templul din pavilionul de aur) este titlul celui de al 4-lea act al piesei de papusi Gion Sairei Shinkoki. Piesa a fost scrisa de Asada Itcho si Nakamura Akei in 1757, a fost adaptata pentru teatrul kabuki un an mai tirziu si se mai joaca inca in Japonia, in zilele noastre. Ea contine doua partide de Go.

Cea de a patra scena a acestui act se petece in Pavilionul de Aur - o cladire care inca mai exista astazi in nord-vestul orasului Kyoto. In pavilion se afla Guvernatorul Matsunaga Daizen (1510-1577) care joaca o partida de Go cu fratele sau mai tinar. Impreuna, ei pun la cale niste planuri mirsave - scop in care de altfel, guvernatorul o tinea sechestrata pe mama proaspat decedatului Shogun, intruna dintre camerele pavilionului.

Un tinar, legat bine cu o funie, este adus de garzile orasului pentru motivul ca fusese gasit umblind fara niciun scop in afara zidurilor. Tinarul se numeste Tokichi si sustine ca voia doar sa se angajeze in slujba guvernatorului (mai tirziu se va dovedi ca el venise de fapt pentru a o elibera pe mama Shogunului).
Daizen porunceste sa fie dezlegat si pentru a-l incerca pe tinar, il provoaca la o partida de Go. Partda se desfasoara, miscare cu miscare, intr-o atmosfera din ce in ce mai tensionata.
In calalta parte a scenei, se afla tinara Yukihime intro profunda stare de disperare. Si sotul ei era tinut prizonier de catre guvernator, Daizen cerindu-i ca, in schimbul libertatii barbatului, sa-i devina amanta.

Tokichi cistiga partida, fapt care il enerveaza cumplit pe Daizen. Tinarul ii propune o noua partida dar guvernatorul se gindise deja la un o alta incercare, mult mai dificila. El arunca cutia cu pietre de Go in bazinul din gradina, cerindu-i sa o scoata de acolo fara a se uda pe mini.
Hotarit sa treaca si acest test, Tokichi se foloseste de o tulpina de bambus pentru a deturna apa unei cascade din apropiere ... in bazin. Nivelul acestuia se ridica si apa urca cutia pina la buza bazinului. Apoi, cu ajutorul evantaiului - pentru a nu-si uda minile - tinarul pune cutia pe tabla de Go intoarsa cu fata in jos si i-o ofera guvernatorului. In felul acesta nici suprafata tablei de joc nu suferea vreo stricaciune.
De asta data Daizen este incintat de solutia gasita de Tokichi si il angajeaza imediat in slujba sa.

Foarte interesant in legaura cu aceasta piesa este faptul ca amatorii de teatru din Edo l-au recunoscut imediat pe Toyotomi Hideyoshi ca fiind intruchipat in personajul Tokichi. Hideyoshi, care in copilarie se numise Tokichiro, fusese implicat impreuna cu Oda Nobunaga si Tokugawa Ieyasu in distrugerea shogunatului Ashikaga. Pasiunea binecunoscuta a lui Hideyoshi pentru jocul de Go fusese probabil motivul pentru care autorii piesei introdusesera in cadrul ei desfasurarea atit de amanuntita a partidei respective.

Profesorul de Go al lui Hideyoshi fusese un calugar din secta Nichiren care se numea Nikkai - considerat drept cel mai puternic jucator din tara. Atit Hideyoshi cit si prietenul sau Oda Nobunaga fusesera elevii lui Nikkai, acesta jucind cu ei cu cite 5 pietre handicap. Nobunaga i-a acordat lui Nikkai titlul de Meijin (maestru) pentru ca ulterior acesta sa isi ia numele de Honinbo Sansa.
In 1612 cind primul dintre Shogunii Tokugawa a infiintat Biroul de Go (la Edo) Honinbo Sansa a fost numit seful biroului, inaugurind astfel lungul sir ereditar de Honinbo care nu s-a incheiat decit in 1938 (la retragerea lui Shusai - acesta fiind al 21-lea Honinbo).
Titlurile de Meijin si Honinbo sint acum cistigate in Japonia prin concursuri deschise oricarui jucator profesionist de Go.


* * *