1-2

3-5

6-8

9-10

11-12

13-16

17-19

20-22

23-25

 

26-27

28-31

32-34

35-37

38-40

41-42

43-44

45-46

47-48

 
 

49-50

51-52

53-54

55-56

57-59

60-62

63-65

66-69

70-72

 

73-75

76-78

79-80

81-82

83-85

86-88

89-90

   

 
 
 
 

  9. Scurt interludiu socio-politic
pregatiri de concurs
la "Preoteasa" (1986)


Nu stiu ce ne-a facut in acei ani, sa ne adunam atitia ( si cu atita ardoare) in jurul tablei de Go.
Frumusetea jocului - in sine - ar fi bineinteles, o motivatie (dar doar partiala - dupa parerea mea); campania de promovare dusa de Paun este, fara nici o discutie, o alta explicatie (dar nici ea nu acopera pe deplin ceea ce s-a petrecut atunci).

Situatia socio-politica (si chiar economica) in care se afla Romania anilor '80 a avut si ea un efect important asupra noastra, a tuturor. Faptul ca lucrurile mergeau din ce in ce mai rau, absenta oricarei perspective de a-ti face meseria ca lumea - si constientizarea acestui fenomen inca dinainte de intrarea pe bancile facultatii - creau o senzatie de artificial ... de prefacatorie asupra a tot ce ne inconjura. Gluma cu "noi ne prefacem ca muncim ... ei se prefac ca ne platesc" era nu numai deosebit de trista ci si cit se poate de reala (ea aplicindu-se la nivel national) ... Si peste toate astea: spectrul omniprezent al "Securitatii", institutie - aveam sa aflam ulterior - la fel de deprofesionalizata si ineficienta ca si restul celorlalte, care era insa suficient de abil manevrata incit sa creeze certitudinea ca n-avem ce face: asa stau lucrurile si nimic nu se va mai schimba vreodata.
A crescut numarul celor dornici sa emigreze iar cei care reuseau (cu greu) sa faca rost de vreo excursie afara (afara insemnind neaparat o tara capitalista) ... si se mai intorceau erau considerati drept nebuni. De fapt nici nu se prea mai dadea drumul in astfel de excursii decit celor care lasau in urma lor gajuri serioase - care sa-i impiedice de la gesturi hazardate.

Go-ul a constituit probabil pentru multi (in acei ani) un fel de refugiu in fata unei stari de lucruri cu care nu erau de acord, dar impotriva careia se simteau neputinciosi.
Cert este ca, nu la multa vreme dupa ce s-a deschis clubul de Go de la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa", numarul celor care ne aflam in sala de joc a inceput (in mod constant) sa creasca.

a - Mihai Bisca
n - Gheorghe Paun


Komi: 5,5 p
Data: 1984

(118 mutari;alb cistiga prin abandon)


77 conect. la 70-72,
115 conect. la 110


[download]

 
 

* * *

 

10.  Tovarasa Prutu


Unii sustin ca ar fi chemat-o Prut (si inclin sa le dau dreptate - eu nu am decit o memorie fotografica) dar am pastrat-o in amintire ca Prutu si voi continua deocamdata sa-i zic ca atare.

Tovarasa Prutu era deci o activista de Partid a anilor 1984-85. Ea venise in inspectie la Casa de Cultura Mihai Eminescu pentru a verifica ce-i cu "Cercul acesta de GO".
Tov. Prutu avea de fapt ca sarcina sa inchida toate cluburile de Bridge care functionau in Bucuresti ... si orice alte activitati pe care ea le considera nocive pentru tineretul nostru socialist. Numai cu citeva zile inainte inchisese un Cerc de Bridge (de la o alta Casa de Cultura) deoarece atunci cind intrase ... "Uite-asa taiai norii de fum" - avea un gest cu taisul palmei, de parca patina printre norii de fum in loc sa-i taie ... "Si l-am inchis imediat ! Bateau cartile si trageau din tigare si iar bateau cartile. L-am inchis ! Gata. Ce atita fum ... ? ... Si uite-asa bateau cartile..." (tov. Prutu patina din nou printre norii de fum, de asta data si cu o miscare a umerilor : ajunsese probabil in mijlocul salii de joc si norii o impresurasera din toate partile).

-" Aici e bine. Copiii sint linistiti; nu se fumeaza" - o privire putin reprobativa catre mine care-mi pregateam pachetul de tigari ... dar si intelegatoare, deoarece ma vazuse ca ies afara pe hol pentru a fuma. Eram de fapt numai vreo doi fumatori acolo in Club. (Norocul nostru !)
Asistase pret de vreo ora la simultanul care era in curs de desfasurare si intr-o scurta pauza ne strinsese pe citiva pentru a ne expune parerea ei despre toate problemele astea. Intre timp, George apucase sa-i povesteasca despre Go ... cu miile lui de ani vechime, despre China, Japonia ... etc...

-" Dar numele asta : "GO" ! ... nu stiu ce-i cu el; ce nume o mai fi si asta ? ... n-ati putea si voi sa-i spuneti "Sah antic" ?... A plecat insotita de asigurarile noastre ca vom incerca sa-i gasim un nume autohton, mai putin exotic, mai sanatos.
Scapasem foarte ieftin iar Clubul de Go supravietuise inspectiei. Un simplu capriciu al unui astfel de activist idiot putea (fara nici o problema) sa darime tot ce construise Paun in citiva ani de zile.

De fapt era vorba de ceva cu mult mai simplu dar in acelasi timp mai profund si grav.
Cu citva timp inainte, unul dintre baietii familiei Ceausescu, in loc sa-si indeplineasca nu stiu ce sarcini politico-sociale trasate de catre parinti, plecase pentru citeva zile la un concurs de Bridge. Infuriata (si hotarita ca pe viitor sa-si fereasca odrasla de astfel de tentatii malefice), mama sa - tov. Elena - a decis ca cel mai bun lucru este sa desfiinteze jocul de Bridge. L-a interzis. Toate cluburile de Bridge din Romania au fost imediat inchise iar concursurile interzise.
Mai mult: tov. Elena Ceausescu a aflat ca fiul ei nutreste o oarecare simpatie pentru Karate. L-a interzis si pe ala. Karate-ul a trecut imediat pe lista neagra a sporturilor care NU se practica in Romania. De aici si pina la a se face legatura cu "transcedentalii" n-a fost decit un pas. Transcedentalismul era un fel de curent filozofic (apropiat cultului Yoga - din cite am inteles) care-si cistigase citiva simpatizanti din rindul elitei intelectuale romanesti (... a elitei intelectuale nealiniate Partidului, deci potential periculoase !).

jocul "standard"
facut de RECOOP
(1986)


Cum problema friza deja "Siguranta Nationala", a urmat o lunga perioada de investigatii ... anchete. Un amic - pasionat jucator de bridge, anchetat in perioada aceea - dupa ce a recunoscut ca se intilnea saptaminal cu alti 4-5 prieteni si jucau la cite unul dintre ei acasa, a fost intrebat daca nu cumva cu aceste ocazii "aprindeau luminari sau ardeau betisoare aromate" (!!)...
Prostia Institutionalizata nu avea limite.

Go-ul nu a fost amenintat in mod direct in perioada aceea (adica nu fusese trecut pe vreo lista neagra), dar tratarea tuturor celorlalte "in bloc" a facut ca numai la pronuntarea numelui sau "prea exotic" - GO - activistul de partid din fata ta sa inghete; daca era ceva mai destupat schimba vorba ... daca nu, discutia se incheia acolo. Din pacate, pe atunci nu se prea putea face nimic fara sa te lovesti de astfel de oameni - cu atit mai mult este de admirat ceea ce a reusit sa faca Paun (cit si toti cei care, prin alte orase, au infiintat Cluburi de Go ... in acei ani).

 
 

* * *