Ota Yuzo 

Chiar daca nu ocupat prima pozitie in topul jucatorilor de go ai vremii (sec. XIX), Ota Yuzo era totusi, cu certitudine, unul dintre cei mai puternici ... El nu si-a facut insa niciodata aparitia in fata Shogunului, in "Jocurile de la Castel" si - in pofida faptului ca ajunsese la rangul de 7 dan - nici nu a primit vreodata subventii din partea autoritatilor (asa cum ar fi avut dreptul, conform uzantelor). Se pare ca aceasta se datoreaza numai si numai grijii deosebite pe care Ota Yuzo o avea pentru aspectul sau, fapt descris in Zain Danso dupa cum urmeaza:

" Yuzo era un barbat frumos: alb la fata, cu buze rosii si niste sprincene superbe deasupra ochilor limpezi. Parul negru si-l purta legat, intr-un coc deosebit de elegant. El insusi se considera drept un "criteriu al elegantei". Cind a ajuns la rangul de 7 dan, s-a petrecut insa ceva foarte straniu ...

Pe vremea aceea, atunci cind vreun membru al "Familiilor" de Go ajungea la 7 dan, primeau o subventie din partea autoritatilor si isi radeau capul, precum preotii. Aceasta se intimpla datorita faptului ca, din acel moment, erau considerati ca slujbasi ai Shogunului si participau la partidele de go desfasurate in prezenta acestuia, la castel (de unde si denumirea de "Jocurile de la Castel"). Pentru "Familii" era o problema de mare onoare, constituind totodata un motiv de concurenta acerba.
Ota Yuzo, nesuportind insa ideea de a se rade pe cap, nu era deloc convins ca isi doreste (chiar intr-atit de mult) promovarea la 7 dan ... El a spus, cu aceasta ocazie:

"- Nu-mi doresc subventia Imperiala. Asa stind lucrurile, nu voi putea sluji probabil, in Jocurile de la Castel. Singurul lucru pe care il cer este de a mi se permite sa nu-mi rad parul, pentru a deveni 7 dan."

Forta de joc a lui Yuzo era in mod evident de cel putin 7 dan, fiind cu un cap deasupra tuturor rivalilor sai. Dupa indelungi deliberari, Academia de Go - luind in considerare priceperea de care dadea dovada - i-a acceptat cererea, permitindu-i promovarea. Asa se face ca Ota Yuzo, cu toate ca avea rangul de 7 dan, nu a jucat niciodata in fata Shogunului si nici nu s-a ras pe cap. Un asemenea precedent nu existase pina atunci, in intreaga istorie a Go-ului.* * *