Pasiune 

In Biografia Imparatului Ji Gao Di (479-502) - "Nan Shi- Ji Gao Di Ben Ji" - se mentioneaza ca imparatul era un foarte bun jucator de go, avind taria de 2 pin (sistem de ranguri utilizat pina in zilele noastre in Taiwan; acum, in profesionism, 2 pin este echivalentul rangului de 8 dan ... pe cind 1 pin echivaleaza celui de 9 dan).

Imparatului ii placea foarte mult sa joace impreuna cu unul dintre generalii sai, pe nume Zhou Fu. Generalul era si el un pasionat al go-ului, lasinduse furat complect de joc de fiecare data cind se gasea in fata tablei.
Intr-o zi, pe cind cei doi erau cufundati itr-una dintre obisnuitele lor partide, Ji Gao Di a facut o miscare gresita si, dindu-si seama imediat, a incercat sa si-o retraga. Zhou i-a prins imediat mina si s-a incapatinat sa-l tina strins ... impiedicindu-l astfel sa-si retraga miscarea de pe tabla. Se pare ca Zhou uitase pur si simplu ca juca cu "Imparatul" ...

(In China antica, imparatii erau considerati ca fiind de natura divina, denumirea chinezeasca pentru Imparat inseamnind de fapt Fiu al Cerului. Asa stind lucrurile, simpla atingere a Imparatului putea atrage condamnarea la moarte ... ca sa nu mai vorbim de apucatul zdravan al miinii si refuzul de a-i mai da drumul ...)

Probabil ca dupa ce si-a dat seama de profanarea comisa, pe Zhou l-au trecut toate sudorile ... Pe de alta parte, Imparatul Ji Gao Di pare sa fi fost un personaj cit se poate de drept si cumpatat, din moment ce nu l-a pedepsit in nici un fel pe cel care comisese o asemenea indecenta fata de persoana sa ...* * *