Lu Xun a pacalit Armata Wei 

In timpul asediului asupra orasului Hubei (in anul 236 D.C.) se ajunsese intr-un punct mort: Armata Wei ocupase o pozitie destul de solida in oras iar Lu Xun (183-245 D.C.) si Zhuge Jin nu mai puteau inainta fara sustinerea flotei. Apele riului Hanjiang scazusera insa foarte mult si nu permiteau un atac naval. In aceste conditii Imparatul hotarise suspendarea atacului dar o retragere pripita ar fi fost acum de-a dreptul periculoasa.

Nestiind cum sa procedeze, Zuge Jin trimise un emisar in tabara lui Lu Xun pentru a-i cere sfatul. Cind emisarul Zao ajunse, Lu era absorbit de o partida de Weiqi. Dupa indelungi insistente citi in fine mesajul aliatului sau si afla ca dusmanul aflase despre hotarirea de retragere a trupelor si se pregatea sa profite de aceasta pentru a-i ataca. In concluzie, Zhuge ii cerea sa stabileasca cit mai repede un plan sigur de retragere.
Dupa ce citi aceste rinduri Lu ii dadu lui Zao un joc de Weiqi ca unic raspuns pentru Zhuge Jin.

La vederea setului de Weiqi, Zhuge se mira foarte mult si tinu sa vorbeasca personal cu Lu Xun; acesta ii spuse:

" Daca ne vom retrage in graba, este aproape sigur ca ne vor ataca. Daca insa vom afisa calm si siguranta de sine s-ar putea sa-i inducem in eroare si sa nu faca nici o miscare. "

Zuge intelese planul lui Lu Xun, lua setul de Weiqi si instalindu-se pe puntea cea mai inalta a corabiei incepu sa joace linistit. Soldatii sai s-au retras in ordine din fata dusmanului in timp ce armata Wei, surprinsa de o asemenea atitudine, asista nemiscata la miscarile de trupe de sub zidurile cetatii.


* * *