Cao Cao 

Cao Cao (155-220) a fost Prim Ministru in timpul domiei lui Han Xian Di.
El a reusit sa uneasca armatele din nordul tarii si pregatea un atac al zonelor din sud. Aceasta campanie a inceput insa printr-un esec : trupele unite ale lui Liu Bei si Sun Quan au cistigat lupta de la Chibi, Cao fiind obligat sa se retraga intr-un mod jalnic.

Infringerea de la Chibi l-a aruncat pe Cao intr-o stare de totala depresie, acesta retragindu-se la Hebei unde s-a inchis in palat namaivrind sa dea ochii cu nimeni.

Intr-o buna zi nevasta sa ii anunta totusi o vizita : " Un vechi prieten cere sa te vada" ; iar in fata refuzului, continua : "Trebuie sa-l primesti deoarece ti-a adus un medicament pentru suferintele tale". Spunind acestea ii intinse lui Cao o cutie de cristal in care se afla un joc de Go.

-" Este Shan Zi Dao ? " - intreba Cao dupa ce vazu setul de piese ... si accepta vizita.

Shan Zi Dao era unul dintre cei mai buni jucatori de Go din timpul Dinastiei Donghan si un obisnuit al casei lui Cao unde venea adesea sa joace cite o partida. Cum insa in ultimii ani Cao se ocupase numai de razboaie, cei doi nu se mai intilnisera de multa vreme in fata tablei.

Cind l-a vazut, Shan Zi i-a spus ca venise pentru a-si lua ramas bun, deoarece se hotarise sa se calugareasaca; intrebat despre motivul acestei hotariri Shan raspunse : " Am pierdut o partida de Go si sint extrem de mihnit ".

- " Dar in Go, a pierde sau a cistiga o partida este cit se poate de normal ! ", incerca sa-l consoleze Cao ... " De ce o pui atit de tare la inima ? "

- " A juca Go este foarte asemanator cu sustinerea unui razboi " - raspunse Shan. " Pierderea unei lupte nu presupune sa-ti inchizi usa oricarui vizitator".

Cao realiza imediat analogia facuta si schimba subiectul. Mai tirziu il ruga pe Shan Zi sa joace o partida de Go impreuna. Au jucat insa trei partide - dintre care doua cistigate de Shan Zi Dao - dupa care acesta ii spuse lui Cao :

- " Am cistigat primele doua partide din noroc, pe cind tu ai cistigat-o pe a treia prin spirit si inteligenta. Vezi vreo asemanare intre aceste partide si batalia de la Chibi ?"

La foarte scurta vreme dupa acest episod, Cao Cao si-a revenit complect din starea depresiva care-l cuprinsese, reluindu-si cu mare succes indatoririle cuvenite rangului sau.


* * *