Papusarul 

Pe vremuri exista obiceiul ca actorii care cutreierau orasul Edo sa dea un gen aparte de spectacole, in care papusi animate cu mina erau facute sa danseze pe o tabla de Go. In jurnalul personal al actorului Sadoshima Chogoro (1700-1757) este mentionat un astfel de spectacol:

" Inca de cind aveam cinci ani tatal meu Dempachi m-a invatat sa dansez. M-a dus la Edo si m-a pus sa joc un act cu papusi pe tabla de Go. Aveam multe astfel de aranjamente prin toate locurile, lucrind din primavara pina in luna a noua.
Am reusit sa atrag atentia unui anumit domn care ma ruga frecvent sa-i dansez actul meu de dans pe tabla de go. Atit de mare era aprecierea lui pentru mine incit a comandat in Hizen o statueta de lut infatisindu-ma asezat pe tabla de go. A fost deosebit de multumit de acea statueta astfel incit a mai comandat inca trei de acelasi fel.
Cind am ajuns in Kyoto in cea de a 10-a luna a anului, vestea despre dansul meu cu papusa pe tabla de go se raspindise in tot orasul, fiind invitat sa-l joc in fiecare han la care trageam. Intotdeauna am acceptat invitatiile. Cind am implinit virsta de noua ani nu am mai fost capabil sa dansez pe tabla de go. "


 
 
* * *