O partida de Go pe un drum de munte 

Invatatul Wu era faimos pentru doua lucruri: ascutimea mintii si maiestria in jocul de Go. De aceea, cind a fost rugat sa participe la un concurs si sa tina niste cursuri de Go in provincia vecina, a primit fericit invitatia. Deoarece drumul pe care-l avea de parcurs era vestit pentru peisajele sale deosebite, a hotarit ca, impreuna cu servitorul sau Hwa, sa parcurga pe jos distanta dintre cele doua orase.
Harta lor nu era insa corecta si la un moment dat s-au pierdut in mijlocul unei paduri. Dupa multe cautari s-au trezit intrun luminis cu o superba cascada si drumuri care porneau in toate directiile.

"- Nu gasesc cascada aceasta pe harta" - remarca Hwa

Cum stateau ei asa si se uitau descumpaniti, ceata cascadei incepu sa se risipeasca si zarira un barbat asezat in fata unei table de Go.

"- Cine o fi ... si de unde a aparut ... ?" - intreba Hwa.
"- Cum as putea sti ?" - raspunse stapinul sau.

Se apropiara de strain si il salutara. Barbatul le zimbi si-i facu un semn lui Wu precum ca se poate aseza in fata sa, de partea cealalta a tablei. Hwa a ramas uimit vazind ca Wu urma sa joace cu negrele. Nimeni nu mai facuse asa ceva. Nici nu-si mai aducea aminte cind il vazuse ultima oara pe acesta jucind cu negrele.

Partida incepu iar Hwa o urmari un timp, dar de la un moment dat incolo jocul a inceput sa-i depaseasca intelegerea. Arunca o privire catre stapinul sau. Wu isi sprijinea o mina pe genunchi iar pe figura i se citea o imensa concentrare, expresie pe care Hwa o cunostea prea bine. Deodata Wu izbucni in ris si expresia i se transforma intrun zimbet larg. Se apleca in fata strainului si-i multumi pentru partida. Omul zimbi si, ridicind un brat, le arata unul dintre multele drumuri care porneau din acel luminis. Wu se ridica imediat si porni in directia indicata.

- "Stai ! " ... exclama Hwa, alergind in urma lui.
"- Ce-i ? "
"- Ce faci ? - isi continua Hwa intrebarile.
"- Imi continui drumul, bineinteles" - ii raspunse stapinul sau.
"- De unde stii ca pe aici trebuie sa o luam ?"
"- Nu ai observat formele de pe tabla ?"

Hwa se uita inapoi dar ceata cascadei se ridicase din nou iar strainul si tabla de go pareau sa fi disparut in ea.

"- Ce-i cu formele ?"...
"- Oh " ... tipa Wu ... "a fost o lectie despre directia de joc !"
 
 

* * *