Peichin din Hamahiga 

extras dintrun articol al lui John Fairbairn
 
 
 

Dupa ce Dosaku a fost numit Godokoro, faima sa s-a raspindit pina in insulele Ryukyu din arhipeleagul Okinawa. Stapinul regatului, dornic sa afle nivelul pe care il aveau proprii sai jucatori, l-a trimis la Curtea Imperiala pe cel mai puternic dintre acestia, Peichin of Hamahiga - cu ocazia unei misiuni pentru plata tributului.
Un Godokoro nu putea juca insa cu oricine, fara permisiunea Shogunului asa incit Peichin a ajuns la palat insotit de o recomandare catre Lordul Comandant Mitsuhisa din Satsuma, cu rugamintea de a face toate interventiile necesare unei asemenea intilniri.

Dosaku trebuia sa fie deosebit de atent in aceasta partida: ca reprezentant al Shogunului nu-si putea permite sa o piarda trebuind totusi sa-i acorde un handicap adversarului sau. Insotit de citiva dintre elevii sai, s-a prezentat la data stabilita si in prezenta Lordului i-a permis lui Peichin of Hamahiga sa puna un handicap de patru pietre. A cistigat partida cu o diferenta de 14 puncte.
Infrint si rusinat, Hamahiga a insistat cu disperare pentru a obtine inca o partida iar Dosaku i-a acordat revansa, pierzind de asta data la 2 puncte. Rezultatul intilnirii devenea astfel onorabil pentru ambii jucatori.

Hamahiga si-a prelungit putin vizita in Japonia, folosindu-si timpul pentru a studia intens partidele lui Dosaku. A avut astfel ocazia sa descopere uluitoarea sa maniera de joc, el insusi avind multe de invatat din aceasta. La intoarcerea acasa, i-a cerut maestrului o diploma care sa-i ateste puterea de joc iar Dosaku, incintat de atitudinea sa i-a acordat-o, specificind ca va trebui sa ia 2 pietre handicap de la un 7 dan. Diploma era scrisa in intregime in chineza:

" Prin aceasta: In vara celui de-al 59-lea an al acesui ciclu (1682), ati venit ca trimis, in misiunea Printului la Curte si ati locuit in capitala Edo. Lordul Mitushisa din Satsuma m-a rugat sa joc cu dumneavoastra si sa va pretuiesc priceperea in Go. V-am admirat cu sinceritate talentul. Lordul Mituhisa mi-a cerut sa va stabilesc gradul cunostiintelor. Avind in vedere profunzimea gindurilor si amplitudinea planurilor dumneavoastra, Eu autorizez ca atunci cind jucati pe pamintul Japoniei, handicapul sa fie acordat astfel incit sa nu depaseasca doua pietre fata de rangul de 7 dan.
Totusi, Domnule, daca veti obtine o inca si mai mare profunzime in gindire pe Calea Go-ului, priceperea dumneavoastra va creste iar realizarile vor fi inca si mai rafinate. Va rog, Domnule, fiti sirguincios. "

Astfel Peichin of Hamahiga si-a primit diploma, fapt care l-a bucurat foarte tare. Lordul Satsuma a fost de asemenea extrem de satisfacut si l-a onorat pe Dosaku cu 70 de arginti, 12 scroluri pictate si doua butoaie de sake - in timp ce el insusi a primit de la Hamahiga 10 arginti.
 
 

* * *