Farmecul Go-ului 

Jin Shu, povesteste in "Fei Xiu Zhuan", comportamentul pe care l-a avut Fei Xia in timpul unei partide de Go.

Intr-o zi, Fei Xia a fost invitat la o petrecere in casa generalului Zhou Fu. Acolo el s-a angajat intr-o partida de Go. Intre timp, Zhou s-a imbatat si din greseala l-a imbrincit pe Fei, darimindu-l la pamint.
Spre surprinderea tuturor celor de fata, Fei Xia s-a ridicat si, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, s-a asezat din nou la masa, in fata tablei de joc. Bineinteles ca asta nu s-a intimplat numai datorita comortamentului civilizat al lui Fei. Go-ul are un efect ca de farmec asupra oamenilor, facindu-i sa nu acorde prea mare importanta celor ce se intimpla in jurul lor ...

In perioada Celor Trei Regate (220-265) Kong Rong avea doi fii. Dupa cum este consemnat in "Wei Shi Chun Qiu", pentru ca ar fi spus ceva de neingaduit, Kong a fost decapitat de catre Cao Cao.
Baietii lui Kong aveau opt sau noua ani atunci cind aceasta s-a intimplat si se gaseau acasa, jucind Go. Acolo le-au adus servitorii vestea cea groaznica. Vazindu-i pe cei doi ca-si continua linistiti partida, sevitorii au inceput sa insiste, indemnindu-i sa fuga pentru a-si salva vietile. Baietii au raspuns cu calm:
"- N-ati auzit ca, incercind sa salvezi cuibul, se pot sparge ouale ?"
In consecinta, ambii fii ai lui Kong au fost si ei decapitati.

O alta poveste poate fi gasita in cartea Sui Jing Zhu.
Yuan Lan (cunoscut si ca Yuan Jian) era judecator in provincia Kai Feng. El obisnuia sa-si invite ades prietenii pentru o partida de Go.
Intro noapte, pe cind Yuan Lan juca Go, niste pirati au navalit in oras pentru a-l jefui. Cind garzile au venit sa il anunte pe Yuan, acesta era atit de adincit in joc incit i-a ignorat complect. Un soldat a ridicat atunci tonul si, ingrijorat, i-a spus:
"- Situatia este foarte incordata in oras, din cauza jafurilor !"
Yuan insa, a raspuns:
"- Am si eu un jaf aici (cuvintul chinezesc pentru jaf este acelasi cu termenul ko din Go) ... si este de asemenea foarte incordat !
 
 
 

* * *