Operatie fara anestezie 

Guan Yu (sau Guan Yunchang) a fost ranit intr-o lupta, cu o sageata otravita. Rana produsa, ca si efectul otravei i-au afectat grav mina dreapta, imobilizind-o. I s-a sugerat retragerea trupelor dar gindindu-se la efectul descurajator pe care aceasta l-ar fi avut asupra soldatilor sai, Guan Yu a refuzat.
Intimplarea a facut ca tocmai in acel moment sa treca prin tabara de razboi un medic faimos, Hua Tuo, care s-a oferit imediat sa verifice rana lui Guan Yu. Acesta se afla in toiul unei partide de Go (Weiqi in chineza), asa incit fara a se deranja de la tabla, isi descoperi bratul oferindu-l spre examinare.
Medicul Hua decise ca este necesara o operatie dar Guan a refuzat sa fie anesteziat, gindindu-se ca inamicul ar putea ataca in orice moment.

Pregatind cele necesare operatiei, Hua sugera ca mina lui Guan sa fie legata de un stilp (pentru cazul in care, din cauza durerilor, ar putea-o misca), iar ochii acoperiti. Guan raspunse insa, rizind :
-" Nu este nevoie de asa ceva, pentru o procedura atit de simpla".
Ceru apoi o cana de vin si-si intinse bratul spre doctor.

Cu ajutorul unui cutit chirurgical, Hua deschise rana si incepu sa o curete.
Otrava se intinsese mult afectind chiar si osul, care a trebuit sa fie ras. Toti cei din jur erau ingroziti vazind singele infectat si auzind scrisnetele cutitului pe os, mai putin Guan care discuta, bea si juca go.

Dupa ce Hua a terminat si i-a inchis operatia, Guan ii spuse :
-" Bratul meu este ca si nou; nu ma doare de loc. Esti cel mai grozav dintre toti medicii."...
Iar Hua replica :
-" Nu am mai vazut niciodata pe cineva atit de curajos. Esti cel mai grozav dintre eroi!"


* * *