Triplu Ko poarta ghinion !


(extras din cartea "INVINCIBLE - The Games of Shusaku")
 
 

In Japonia, un veritabil noroc pentru Go a constituit-o si faptul ca toti cei trei mari razboinici care succesiv si-au asumat sarcina de a reunifica tara (spre sfirsitul sec.16) au fost niste entuziasti jucatori. Ei au acordat o atentie cu totul speciala marilor maestri de Go ai vremii.
Oda Nobunaga (1534-82) si l-a ales pe cel mai puternic jucator de GO pentru a i se supune ca discipol. Acesta se numea Nikkai (1559-1623), un preot budist al cultului Nichiren si locuia intr-o pagoda denumita "Honinbo" (in Kyoto). Mai tirziu Nikkai a devenit cunoscut sub numele de Honinbo,denumire preluata si de scoala de Go pe care a fondat-o. Cind Nobunaga a vizitat Kyoto in 1578 a fost atit de impresionat de maiestria in Go a lui Nikkai (de la care a luat 5 pietre handicap intr-o partida "lectie") incit la denumit Meijin (maestru, expert) aceasta fiind - se pare - originea denumirii folosite de atunci in Go. Nikkai a stabilit traditia ca cel care conduce scoala Honimbo sa devina preot Budist, practica aplicata ulterior si de catre celelalte scoli. Scoala Inoue a fost afiliata tot sectei Nichiren iar scolile Yasui si Hayashi sectei Jodo.

In 1582 Nikkai a jucat o partida de Go cu rivalul sau Kashio Rigen, in prezenta lui Nobunaga - in templul Honnoji din Kyoto. In aceasta partida, ramasa de atunci celebra, s-a creat un triplu ko care a dus bineinteles la suspendarea partidei. In noaptea care a urmat, aliatul lui Nobunaga (Akechi Mitsuhide) s-a rasculat, a inconjurat templul cu trupele sale si l-a omorit pe Nobunaga....
Multa vreme dupa aceea, un triplu ko a fost considerat ca prevestitor de rele.


* * *