Intilnirea de pe munte 

In drumul sau prin munti, Go Sankei se opri o clipa, pentru a-si trage rasuflarea.
Ii observa atunci pe cei doi batrini cu parul alb si sprincene stufoase - parca intr-o perfecta armonie cu brazii ce-i inconjurau (asa cum sint prietenii care au trait impreuna vreme de foarte multi ani) ...

Intre ei, pe o piatra, pusesera tabla de go si acum priveau adinciti la formele pieselor albe si negre, uneori asemanatoare turmelor de cai salbatici ... alteori in linii diagonale, precum stolurile pasarilor calatoare, deasupra celor 361 de intersectii.
Gindurile lor pluteau prin aer, usoare ca pinza de paianjen ... in timp ce trupurile pareau a fi ramas doar niste invelisuri goale si parasite
... "Aceasta sa fie oare, chiar lumea lui Brahma" ? ... gindi Go Senkei si - uitind de toate cele lumesti - se aseza fascinat, alaturi.
Dupa o vreme insa, nu se mai putu stapini si, cu tot respectul cuvenit, li se adresa celor doi:

"- Ma intereseaza acest joc. Exista vreo placere intr-o competitie practicata fara ajutorul celor Trei Prieteni, muzica, poezia si vinul ?"

Fara a parea ca raspunde, unul dintre batrini murmura:

"- Daca tie ti se pare a fi o tabla de go, atunci este o tabla de go ... iar pentru cel ce vede pietre de go, atunci intr-adevar sint pietre de go. Exista o legatura intre tabla de go si lume. Pentru cei ce vad cu ochii mintii, centrul universului este aici. Din acest loc dominant, ce ne-ar mai putea innoura privelistea asupra muntilor, riurilor, ierbii si copacilor din intreaga China ? Cele nouazeci de intersectii ale fiecarui sfert de tabla reprezinta cele nouazeci de zile ale fiecarui anotimp. Impreuna ele fac 360. Cum de nu ti-ai dat seama ca noi petrecem cite o zi la fiecare intersectie ?"

"- Extraordinar !" ... spuse Go Sankey. "Dar ce placere gasiti in a va opune unul celuilalt, cu tot dinadinsul ?"
"- Daca nu ar exista ambele yin si yang" ... raspunse batrinul ... "nu ar mai fi ordine in creatie."

Go Sankei: "- Si rezultatul intrecerii ?"
Un batrin: "- Norocul si ghinionul omenirii nu depind de sansa unei clipe ?"
Go Sankei: "- Iar ... albul si negrul ?"
Un batrin: "- Ziua si noaptea."
Go Sankei: "- Care sint regulile jocului ?"
Un batrin: "- Strategia razboiului."

* * *