Constantin Ghioc

in 2002, la Cupa Qompaq,
face poze


(extras dintr-un mesaj e-mail transmis pe lista "rgo")

Prima mea intalnire cu Go-ul a fost prin 1984.
Eram in Slobozia si frati-miu a vazut intr-un magazin un joculet ciudat. 37 de lei, s-a rezolvat. Tocmai incepeam o vacanta in care mergeam cu parintii cu cortul de-a latul tarii. Regulamentul nostru era si mai ciudat ca al lui Radu. Puneam piesa langa piesa si ziceam ca daca incercuiam un teritoriu, celalalt nu mai are voie sa invadeze. Asa ca atunci cand unul tocmai se pregatea sa inchida teritoriul (care era cam jumate de tabla), celalalt se exprima vocal: "Aha, ce crezi ca te las ?" si pac (!) ii trantea o invazie de toata frumusetea. Si incepea lupta. Intr-una din luptele astea, ce se desfasura in aer liber, la Popasul Lainici, Valea Jiului, AM DESCOPERIT SCARA ! Dar bineinteles ca dupa partida nu stiam ce am facut :-) L-am luat pe frati-miu intr-o scara cat o diagonala de tabla. Si bineinteles ca dupa ce l-am capturat efectiv, nu a cedat! Daca atata stiam!

Apoi frati-miu se duce la liceu, la Lazar, si se intalneste cu Dl. Paun, care fiind prieten cu proful lui frati-miu de mate, infiintase un club. Printre membrii erau Vali Urziceanu, Mihai Opris si Radocea (imi cer scuze nu mai stiu prenumele). Si incepe si Adi (frati-miu) sa vada de fapt ce-i ala Go. Dupa catva timp, mergem la Preoteasa. Orar distrugator: joi 15-21, duminica 10-20. Fara mancare, fara bautura, numai cu Go. Dar a meritat!

Doua faze va mai zic:

1. Jucam in draci Go. In medie 5-6 partide pe zi, iar la club 9-10. Unii din gasca se duceau mai des la concursuri, altii mai rar. Atunci eu ma duceam mai rar. Si astfel apareau discrepante intre "CIV" si realitate.
Era un concurs, sferturi de finala Cupa Romaniei. Erau calificati cei de 1-5 kyu. Eu 13 kyu, Adi la fel. Trebuia sa jucam la Open. Cu o saptamana inainte eu jucasem la club cu Boxi (Bogdan Campianu). El era 2 kyu, eu 13. Jucasem cu 4 pietre handicap si-l batusem cu 2 puncte. Sa revin la concurs. Liviu Oprisan (atunci 2 kyu) vine la mine si zice: "Cum ba, voi cu care eu joc parte in parte sunteti 13 kyu?" Si se duce la George Stihi, arbitru. Si ii povesteste faptul asta. Rezultatul: ni se dau si mie si lui Adi ranguri de proba 5 kyu si jucam in sferturi. Dupa concurs eu fac 4 puncte din 5 si ma calific in semifinala (la Timisoara), mi se da rangul de 2 kyu, Adi face rezultat mai prost, iese 7 kyu. La semifinala la Timisoara Boxi (calificat si el) radea mereu de mine: "Daca ne intalnim, iti dau 4 pietre". Dar nu ne-am intalnit. Atunci.

2. Intr- zi la club dupa un concurs la Eforie frati-miu se tinea de George sa-i ceara nu stiu ce carti. George nu vroia sa-i dea, pentru ca zicea ca sunt pentru un nivel mai avansat. Si ca sa scape de el ii zice:
"- Lasa-ma cu cartile tale, ca avem lucruri mai importante. N-ai auzit ca a venit un tip tare la Eforie si tanar, clasa a 5-a sau a 6-a si a iesit vreo 9 kyu ?"
- "Si cum il cheama pe asta?" - intreaba Adi
- "Adam Boboc."
- "Ah, pai asta e varu-miu, de doi ani jucam noi cu el Go!"