Takagawa Shukaku   (Honinbo onorific) 
 


Sfaturi pentru cei care vor sa-si dezvolte forta de joc
 

Cind sint intrebat cum cum poti deveni mai tare in Go, eu recomand urmatoarele doua metode:
1. In primul rind, studiaza-ti propriile partide.
2. In al doilea rind, studiaza elementele de baza si in special probleme de viata si moarte (tsume-go).
Daca urmaresti o crestere sensibila a tariei trebuie sa practici ambele metode in mod regulat.

Atunci cind iti studiezi propriile partide alege-le in special pe cele pierdute si nu pe cele cistigate. Cind iti revezi partidele cistigate ai tentatia de a te simti mindru si asta nu duce la nimic bun. Bineinteles, este dureros sa revezi o infringere (chiar si pentru noi profesionistii). Continua insa si incearca sa descoperi punctele slabe. Eu recomand aceasta metoda in mod special pentru acei tipi fuduli care sint convinsi de propria lor tarie.

Ma intreb insa ....
- Esti in stare sa-ti rejoci partidele ?
- Poti ca, dupa ce ai terminat partida de la club, sa te duci imediat acasa si sa pui pe tabla toate miscarile ?

La inceput, cind esti inca slab, ar fi o cerere exagerata. In acest stadiu chiar si miscarea pe care tocmai ai facut-o este instantaneu uitata. Dar pe masura ce cresti in tarie vei fi capabil sa-ti amintesti 10 sau 20 de miscari. Cultivindu-ti obisnuinta de a-ti rejuca partidele si poate chiar sa ti le notezi, vei ajunge sa retii 50 de miscari apoi 100 si in final sa refaci intreaga partida pina la ultima piatra. Este numai o problema de exercitiu.
Si inca ceva: daca vei juca atent, gindind serios la fiecare miscare, vei observa ca iti vei aminti partida cu mult mai usor.

Cit despre "elementele de baza" si in special problemele de viata si moarte, scopul este de a-ti dezvolta forta de calcul, citirea secventelor ce se vor desfasura pe tabla. Simplificind putin, poti spune ca jucind bine in deschidere, de exemplu, nu este vital pentru o partida buna. Problemele de viata si moarte insa ating esenta Go-ului; o cunoastere aprofundata iti va face jocul mult mai solid.

Pe linga acestea, mai sint felurite moduri de a evolua, in special in felul de a gindi. Amatorii au tendinta de a face miscari stereotipe, rasuflate. "In aceasta situatie ASTA este singura miscare" - gindesc ei; este aproape un reflex. Pe scurt, modul lor de gindire este prea ingust.
Mi-ar place sa ginditi in felul urmator: numarul posibilitatilor in Go este imens, aproape infinit. Exista nenumarate modalitati de a juca. Go-ul este ca o mare imensa pe ale carei valuri plutesc o multime de miscari bune si tesuji-uri. Ar fi o nebunie sa joci "automat", greoi.
De asemenea, daca joci cu convingerea ca intr-o situatie data poti face numai o anumita miscare, pierzi controlul asupra situatiei generale de pe tabla. Nimic nu este ABSOLUT in Go.* * *