Dan Groza


Dan si Mihai Lita ma lasa sa-i filmez (Cupa Compaq, 2002)


Eram in 1986 intr-un mic oras de provincie - Caracal. Citeam revista Stiinta si Tehnica si intr-un articol al domnului Gheorghe Paun se vorbea de un joc care l-a interesat pe fratele meu - matematician ca si dl. profesor; vazuse ceva acolo...

Eu nu eram prea entuziast, dar fratele meu - in dorinta disperata de a avea un partener, m-a obligat (fortat) sa-i fiu partener. Am continuat sa jucam intre noi, fiind singurii care jucam asa ceva in oras. Jocul il confectionasem noi: gobanul era trasat pe capacul de la masina de cusut a bunicii, iar piesele erau nasturii adunati de prin casa. Bunicia venea si statea linga noi cind jucam, nevenindu-i sa creada ca puteam sta cite 3 ore nemiscati si fara sa scoatem o vorba, dupa care mai ca nu ne bateam !

Eram in liceu, eu prin clasa a 10-a - iar frate-meu cu un an mai mare; am continuat sa jucam singuri 2 ani, timp in care a aparut si o carte si trei jocuri (unul de 30 lei altul de 99 lei si supremul joc de 400 lei - toate datorita dlui. profesor). Apoi frate-meu a plecat in armata, unde a intilnit un Alex din Timisoara care era 1 kyu (zicea el). Cind a venit in prima permisie acasa, m-a aruncat pur si simplu de pe tabla... Atunci am inteles prima oara cit conteaza sa joci cu mai multi oameni, fiecare cu stilul si taria lui !

Prin 1988 am ajuns in caminul P16 din Regie, proaspat student la Aeronave. Intimplarea a facut sa stau in aceeasi camera cu Sergiu Irimie, un brasovean care tocmai venise din Japonia unde reprezentase Romania la Campionatul ondial de Go pentru Amatori - era prima data cind un roman reusea sa ajunga in Japonia. Eu eram cam la 15 kyu, iar Sergiu era 2 Dan. Stiti cum face un ou cind il izbiti de un perete? Ei bine, cam asa m-am simtit eu cind am jucat prima partida cu Sergiu ! Tin sa-i multumesc pe aceasta cale, el m-a luat de mina si m-a dus la primul meu concurs de Go la Predeal (prin 1988) unde am intilnit doua nume de legenda pentru mine, atunci si acum, Radu Baciu si George Stihi.

Acum sunt shodan si duc dorul vremurilor cind jucam go...


Dan Groza