Eticheta in Go


Mark Hall, din British Go JournalCind incepi o partida de Go, in Anglia sau in orice alta parte, trebuie sa abordezi o anumita eticheta. Acest standard este evident japonez si nu trebuie neaparat respectat cu strictete; este doar o problema de politete ... in special cind partenerul tau de joc este din Japonia.

In primul rind exista obiceiul de a te inclina inaintea primei miscari. De obicei acest gest este complectat de expresia "onigaishimas", ceea ce inseamna "daca binevoiti ...". Este o regula pe care nici japonezii nu o aplica chiar intotdeauna, dar devine obligatorie in partidele majore sau concursuri.

In al doilea rind, a-ti lua miscarea inapoi fara a cere acordul partenerului este ceva deosebit de grosolan; aceasta iti permite de fapt sa verifici pozitia fara a fi calculat-o pina la capat in cap. Nu fi intr-atit de lenes.

In cel de-al treilea rind, va trebui sa-i mutumesti intotdeauna celuilalt dupa partida, indiferent de rezultat. Pare o chestiune atit de marunta incit probabil ca va intrebati de ce o mai pomenesc. Ginditi-va totusi cu ce gust amar ati ramine daca, dupa terminarea jocului, partenerul nu v-ar acorda nici cea mai mica atentie.

In final, trbuie sa-ti stringi propriile pietre, impingindu-le pe celelalte de-o parte sau alta a tablei. Este nu numai un gest politicos dar evita si ca cei doi sa-si bage miinile in acelasi timp intrun singur bol.

Toate acestea nu sint deosebit de importante dar vor produce o excelenta impreseie asupra oaspetelui tau (in specil daca acesta vine din Japonia) si vor fi un bun exemplu pentru ceilalti jucatori din clubul tau.* * *