Factorul mental si forta de joc


Francis Roads
(articol din revista British Go Journal)Trebuie sa intelegem ca forta de joc este influentata de factori personali si psihologici, in aceasi masura ca si capacitatea intelectuala sau cunoasterea. Totusi intilnim foarte rar ceva scris despre acest aspect al jocului. Am incercat sa-mi dezvolt forta de joc prin cultivarea anumitor capacitati mentale si as dori sa va impartasesc aceasta experienta in speranta ca v-ar putea fi utila.

Verifica fiecare miscare inainte de a o juca.
Pare un lucru atit de evident incit nici n-ar mai trebui mentionat ... Dar ginditiva cit de des v-ati dorit sa va fi retras miscarea inapoi imediat dupa ce ati jucat-o. De exemplu, in deschiderea partidei (fuseki), priviti intreaga tabla inainte de a juca orbeste un anumit joseki. S-ar putea sa nu se potriveasca cu pozitia de pe tabla.
In jocul de mijloc, daca sinteti in situatia de a trebui sa jucati o miscare de aparare, in gote ... verificati daca nu cumva gasiti un tesuji cu ajutorul caruia sa remineti totusi in sente.
Intotdeauna, verificati cu atentie daca, in locul miscarii pe care tocmai va pregatiti sa o puneti, nu exista cumva vreo alta miscare pe tabla care sa va aduca mai multe puncte. Este foarte usor ca, o anumita secventa sa va acapareze intreaga atentie, astfel incit sa o jucati automat pina la capat, ignorind poate ca miscarile, in succesiunea lor in cadrul secventei, isi pierd treptat din valoare devenind doar niste banale miscari de yose.

Nu abandona niciodata inainte de a te convinge ca pozitia este fara speranta.
Se pot gasi multe exemple din partidele profesionistilor, in care un jucator cistiga totusi ... chiar daca la inceput pozitia sa parea foarte proasta. Aceasta se datoreaza si unei anumite atitudini mentale. Jucatorul cu o pozitie mai buna devine prea multumit de sine si tot ceea ce-si doreste este de a incheia cit mai repede partida, in timp ce pe celalalt, dificultatea pozitiei il face sa fie cu atit mai determinat in a cistiga. Atitudinea primului ii creaza acestuia toate conditiile necesare pentru a gresi.
Bineinteles ca, a continua sa joci intr-o pozitie fara sanse, devine o atitudine foarte neeleganta fata de partenerul tau.

Inainte de a parasi un angajament tactic pentru a juca in alta parte, noteaza-ti mental urmatoarele:
a - miscarile de yose necesare in pozitia lasata; daca sint sente sau gote pentru fiecare jucator si cite puncte valoreaza;
b - amenintarile de ko pe care le au acolo fiecare dintre cei doi jucatori si valoarea lor aprozimativa;
c - orice potential aji care ramine in pozitia respectiva si cum ar putea el fi folosit.

Foloseste timpul adversarului.
In Sah, asteptarea ca celalalt sa-si faca miscarea este mai de graba plictisitor si este dificil sa folosesti timpul in mod profitabil. Totusi in Go, timpul poate fi utilizat mult mai eficient astfel:
a - numarind cit mai exact punctele de pe tabla;
b - recapitulind toate amenintarile de ko si estimindu-le valoarea; in acest fel va veti putea hotari cu mult mai repede daca va puteti angaja intro eventuala lupta de ko sau nu;
c - revazind miscarile care urmeaza a fi jucate in yose, reexaminind modurile in care pot fi folosite aji-urile de pe tabla, recalculind posibilitatile de a face viata (sau nu) ale diferitelor grupuri existente;
d - relaxeaza-ti mintea in mod deliberat, gindindu-te la altceva. Aceasta poate fi benefica daca este facuta in mod constient ... dar poate deveni deosebit de nociva daca iti lasi mintea sa bintuie incostient si sa-ti pierzi concentrarea.

Japonezii considera ca fiind foarte important sa ai un mental linistit in timpul partidei de Go. Eu nu fac parte dintre aceia care acorda o prea mare atentie exercitiilor in aer liber dar, la concursuri, am descoperit ca este bine sa dormi ca lumea peste noapte, sa iei o gura de aer proaspat intre doua runde, sa nu te consumi in partide amicale si sa nu bei alcol pina nu se termina si ultima runda. Sint convins ca, acordind atentie factorilor mentali si psihici, valoreaza cam cit doua sau trei pietre de handicap.* * *