Jocul de Wei-qi


de Conte Daniele Pecorini si Tong Shu

 
 
dupa un articol al lui Peter Shotwell din revista Go World

 
 

" Aceasta carte a fost scrisa in scopul de a prezenta un joc minunat in Vest si in speranta ca intro zi, jucatorii vestici vor putea concura si chiar rivaliza cu maestrii din Estul Indepartat. "

Rindurile de mai sus au aparut in anul 1929 intro carte care pare sa fi scapat atentiei publicului. Pacat, deoarece este probabil singura traducere care foloseste terminologia chinezeasca, istoria si legendele vechi pentru a-l invata jocul pe orice incepator. Daca am lua in consideratie fie si numai modul sau anecdotic de abordare, ea merita sa fie citita de catre toti jucatorii, indiferent de rang.

" O partida de Wei-qi este simbolica pentru ocuparea treptata a planetei de catre rasa umana ... laturile sale fiind coastele spalate de mari si oceane. Colturile pot fi comparate cu insulele sau peninsulele. Aceste zone sint mai usor de aparat. "

" Centrul tablei corespunde partilor centrale ale continentelor unde locuitorii nu au contact cu marea ... La inceput erau putini oameni si familiile sau triburile lor aveau mult spatiu liber la dispozitie, putindu-se aseza unde voiau, fara nicio impotrivire. Traiau intro stare naturala ... Cind s-au inmultit insa, au aparut primele confruntari pentru ocuparea celor mai bune paminturi, de-a lungul coastelor si riurilor. Pe masura ce partida avanseaza ... si bazele au fost stabilite, incepe cucerirea interiorului ... Ocuparea acestor teritorii se face cu mase de oameni. "

" Dupa ce se termina razboiul, se incheie tratate ... Toate teritoriile sint ocupate. Peste tot, grupuri mai mici sau mai mari si-au cistigat existenta, traind unele linga altele si respectindu-si vecinatatea ...
Noi nu am ajuns, in lumea noastra, la stagiul final atins intro partida de Wei-qi. "* * *