Joseki  ...??


Adaptare dupa un articol de Janice Kim

Janice Kim (nascuta in 1969, Illinois) este primul "vestic" devenit profesionist in Coreea (1 dan, 1987). A cistigat "Fuji Women's Championship" (1984), a ocupat locul 2 in "World Youth Championship" (1985) si locul 3 in "EBS Cup" (1994). Absolventa la New York University, D-na Kim locueste acum in Manhattan; preda la New York Go Institute si colaboreaza cu revistele American Go Journal si Baduk Monthly.Am unul dintre acele momente ciudate ... Ma gindesc la cuvintul "joseki" si la semnificatiile lui; cred ca acest cuvint ar trebui evitat - fie si numai pentru faptul ca, in coreeana exista o injuratura care se pronunta la fel si care ar insemna "... produsul unei catele" ...
Ma gindesc la definitia data de Ishida in "Dictionary of Basic Joseki"; ceva de genul ... "joseki sint secvente standard care intervin in colturi si uneori, pe laturi " - simplu si elocvent, lasind totusi sa planeze un oarecare aer misterios (..."si citeodata pe laturi" - se auzi vocea ... in timp ce patrundeam in casa bintuita ...).
Citeam in "E-Journal" un articol despre inutilitatea studiului prea aprofundat al nu mai stiu carui joseki obscur; evaluam efectul pe care l-ar putea avea cunoasterea acestuia, in urmatoarea partida de club, cu prietenul meu Stu (5 kyu) ... Si a venit momentul revelatiei: de fapt, joseki nu inseamna nimic ! ABSOLUT NIMIC ! Ciudat, nu-i asa ? Este posibil ca joseki sa nu insemne chiar nimic ?

Go-ul modern pare sa genereze zilnic cite un nou joseki - care se adauga celor citeva zeci de mii asimilate deja pina acum, de-a lungul anilor. Poate ca numai si acest lucru, ar trebui sa arunce un semn de intrebare asupra conceptului (in sine) de JOSEKI. Ce-ar fi daca ... acest termen nu ar exista ... noi nefacind altceva - de fapt - decit sa luam fragmente ale unor secvente de colt jucate in partidele profesioniste si sa le stringem intr-o carte voluminoasa ?

Din punct de vedere istoric, japonezii au fost cei mai ferventi "colectionari" de joseki-uri ... Si ... ca sa ne intoarcem la Ishida, el insusi mentioneaza ca nu crede in existenta unor joseki pentru hoshi (4x4) sau san-san (3x3), deoarece jocul nostru ar trebui sa fie cit mai "liber-curgator" ... sau ceva de genul acesta. Imi place foarte mult Ishida ... dar hai sa fim seriosi: asta nu-i decit un argument in plus pentru inexistenta "joseki"-urilor in general ! Miscarile considerate de el ca un fel de "tezaur" de joseki (in special komoku, punctul 3-4) erau in mod aproape exclusiv folosite in perioada de inflorire a joseki-urilor. Hoshi si san-san erau pe atunci considerate ca fiind aproape "de nejucat" ... pina in momentul in care Go Seigen (in pragul afirmarii), a sustinut celebra sa partida impotriva Meijin-ului japonez - partida care a provocat multa vilva, infuriindu-i pe traditionalisti.
Acum stim cu totii ca se poate incepe pe hoshi si exista o groaza de variatii in urma acestei deschideri. Daca s-ar juca numai hoshi (in loc de 3-4), nu ma indoiesc ca ar apare tot atitea "joseki pentru hoshi" cite avem acum pentru komoku - am putea spune atunci ca nu prea sint joseki pentru 3-4 deoarece jocul nostru ar trebui sa fie cit mai "liber-curgator" ? ... Vedeti ? Totul nu-i decit produsul imaginatiei noastre.

Asadar ... din moment ce "joseki" nu exista, de ce sa mai pastram conceptul si ... de ce sa le mai studiem atit ?* * *