Interviu cu un Profesionist


sala de joc


Sala de joc


Citeva comentarii extrase din Mindzine in urma unui interviu cu profesionista chineza Liu Yajie (2-dan), despre elevul sau prodigios Liao Xingwen.Profesionistii mai studiaza probleme de "viata si moarte" ?

Yajie a fost socata cind a auzit. Da, bineinteles ! Chiar si Ma Xiaochun face asta zilnic. Dar ce fel de probleme si cum ? Aici sint niste diferente fata de amatori.

Toti profesionistii chinezi au o copie a Igo Hatsuyoron (probleme extrem de dificile compilate de catre Meijin Inseki) si inca o Colectie de probleme similare. Nu este vorba despre niste probleme compuse, firesti ... ci de pozitii incerte luate din partide reale.

Cind am spus ca nu poti studia la nesfirsit Igo Hatsuyoron chiar si dupa ce ai gasit rezolvarile, Yajie a replicat ca poti gasi intotdeauna combinatii noi in aceste probleme dar ca in orice caz, nu-i suficient sa cunosti numai rezolvarea principala ci si toate dezvoltarile posibile, inclusiv nereusitele.
A adaugat ca aceasta este diferenta esentiala intre felul in care profesionistii studiaza problemele, fata de amatori. Amatorii sint multumiti odata ce au gasit o solutie pe cind un profesionist nu va abandona problema pina nu va mai avea nici cel mai mic dubiu.

Mi-a mai explicat ceva ce observasem la Liao Xingwen: privea intens o pozitie de viata si moarte dupa care-si schimba privirea spre un alt colt al tablei, pentru a nu mai reveni niciodata asupra grupului respectiv. A fost antrenat in felul asta, mi-a spus Yajie. Nu i s-a permis sa paraseasca o pozitie pina in momentul in care nu mai are dubii. Toti profesionistii fac asta si sint foarte categorici in a nu reveni asupra unui loc, pentru a-l reanaliza, chiar daca au timpul necesar; face parte din sistemul lor de administrare a timpului.

Profesionistii joaca finalul partidei calculind valoarea fiecarei miscari ?

A aprobat rusinata - in partidele impotriva amatorilor are tendinta de a juca intuitiv dar impotriva unui alt profesionist, toate pozitiile de yose sint calculate cit mai departe posibil.

Joaca cu sotul ei, Wang Hongjun 7-dan ?

Nu, el nu accepta asa ceva, deoarece a juca cu jucatori mai slabi te slabeste pe tine insuti. Yajie nu a prea avut sansa de a juca la paritate (ultima data a fost in 1998 - interviul este realizat in 2000 n.m.) si lucrind numai cu amatorii si-a redus considerabil propria-i forta de joc.
Un alt motiv pentru lipsa partidelor la paritate a lui Yajie este delasarea de acum - in China - a activitatii competitionale feminine. Cind China incerca sa ajunga din urma Japonia, jucatoarele primisera un sprijin masiv si Yajie beneficiase de el. La vremea respectiva era in echipa Nationala alaturi de Rui Naiwei 9-dan. A urmat insa o lunga perioada de neglijare si numai recent au reaparut semnele unui nou suport.

Cum ar studia, pentru a-si reveni la taria de joc, daca ar putea relua activitatea competitionala ? h6

In doua feluri (mi-a raspuns): rejucind partide la paritate si cautind - in mod special - adversari mai tari impotriva carora sa joc.

Ce alte diferente exista intre amatori si profesionisti ?

Simplu - toti amatorii sint mult prea agresivi, chiar si atunci cind cred ca nu sint. (Intimplator, am auzit si alti profesionisti spunind acelasi lucru.) Inca o diferenta intre Liao Xingwen (acum un puternic 4-dan amator, la virsta de 6 ani) si amatorii adulti este ca el nu este agresiv. Daca ea are ceva de facut, atunci este de a imprima ceva mai multa agresivitate jocului sau.

Mai tirziu am avut eu insumi parte de o mica revelatie, din acest punct de vedere, in ceea ce s-ar numi o partida educativa cu Yajie. Partida a denaturat intr-o harababura cu toate ca, dupa ce aflasem cele de mai sus, incercasem din rasputeri sa nu fiu agresiv. Am pus insa totul pe seama faptului ca ea incerca sa-mi confuzeze jocul solid.

M-a uluit la sfirsit cind (dupa ce pierdusem, evident) mi-a spus ca fusesem atit de agresiv incit nu a reusit decit sa raspunda miscarilor mele, fara a mai avea posibilitatea de a crea situatii din care eu sa fi avut ceva de invat. In mod cert, o partida educativa inseamna cu mult mai mult decit ne putem noi imagina.

Are Xingwen capacitatea de a deveni campion mondial ?

Aproape sigur. Ea si sotul ei mai intretin acasa inca doi elevi dar sansele acestora sint cu mult mai mici. Unul va deveni un bun profesionist asigurindu-si un trai indestulat. Celalalt va ajunge la 1-dan si nimic mai mult.

M-a surprins ultima afirmatie si am intrebat-o daca nu ar fi mai bine de a-i spune acestuia cum stau lucrurile, pentru a nu-si mai pierde vremea. Yajie mi-a raspuns ca parintii lui sint perfect constienti de asta dar ca sint atit de dornici de a-l vedea cu diploma de 1-dan incit l-au retras pina si de la scoala (un an), pentru a studia mai bine. Motivul este ca in China, diploma de 1-dan profesionist garanteaza intrarea la o universitate de elita.