Cele sapte pacate mortale ale jucatorului de Go


(adaptare din "British Go Jurnal", dupa un articol al lui Bill Taylor)
 •  Avaritia

  In clubul nostru se spune ca "AVARITIA este cel mai mare pacat al unui jucator de Go".
  Nimic mai adevarat. Ginditi-va doar la cite partide ati ratat aruncindu-va la prea mult. Zeci ! Cite puncte risipite ? Mii ! Ai taiat un grup, ai capturat jumatate din el, dar ... in loc sa-ti asiguri pozitia, te arunci nebuneste sa iei TOT si ... dupa o vreme, te trezesti ca ai pierdut totul ! Asta se numeste avaritie !

  Te tot uiti, de-un timp, la un punct mare de pe tabla si ... in loc sa joci o miscare finala de aparare in gote - in lupta care tocmai se desfasoara - joci "punctul mare". Avaritie ! Adversarul iti omoara imediat grupul; partida s-a terminat.
  Joaca punctul "urgent" inaintea punctului "mare" - spune proverbul; si este pe cit se poate de adevarat. A face contrariul este AVARITIE. Evit-o. •  Mindria

  In Go, asta se numeste de obicei "lipsa de respect pentru adversar" si este o (prea) bine cunoscuta metoda de a pierde. Crezi ca celelalt n'o sa gaseasca secventa aia (prea complicata) cu care-ti poate omori grupul, asa ca joci in alta parte. El omoara grupul.

  Iti lasi un grup intr-o situatie oarecum precara ... pentru a prinde o miscare amenintatoare in alta parte. Stii ca de fapt, miscarea ta nu-i chiar atit de "amenintatoare" pe cit pare la prima vedere ... dar "el" n'o sa-si dea seama si o sa raspunda. Buuuum !

  Joci cam neingrijit si chiar putin neatent; in fond i-ai dat trei pietre handicap, amaritului. "Il bat oricum, fara sa ma chinui prea tare !" ... Dar pe masura ce partida avanseaza, incepi sa-ti dai seama ca pietrele tale se dezvolta din ce in ce mai greu pe tabla; e deja prea tirziu.
  Se numeste MINDRIE; lipsa de respect pentru adversar. Va omori spiritul jocului tau. •  Furia

  In Go, se intilneste cel mai ades sub forma de RAZBUNARE.

  A atacat orbeste ... si tocmai a reusit sa se strecoare, intr-un mod nesperat, in teritoriul meu ? Ce indrazneala !! Trebuie sa-l lovesc si eu, in asa fel incit sa simta ca nu poate scapa usor cu asa ceva !!

  Mai bine calmeaza-te; respira adinc de citeva ori. Oricit de neasteptat a fost rezultatul secventei care tocmai s-a consumat, jocul continua. Imagineaza-ti ca un amic de club a fost chemat urgent la telefon si tu esti nevoit sa-i termini partida.
  Cel din fata ta este absolut linistit - dupa o invazie fara sanse, din care a scapat miraculos. Nu te amagi ca, daca vei impinge si tu - orbeste - intr-un anumit punct (doar asa ... "ca sa i-o platesti"), asta te va ajuta la ceva ...

  A incerca sa repari pagubele vreunui esec prin actiuni violente, necontrolate si motivate doar de agresivitatea ta exagerata, este drumul sigur (si prematur) catre mormint.
  Calmeaza-ti FURIA. •  Lenea

  O cunoastem toti. Miscari lente - cine nu a jucat vreodata asa ?
  Nu gasesti imediat o miscare care sa te multumeasca pe deplin, in pozitia de pe tabla, asa ca apelezi la o miscare banala; incerci o rezolvare "standard" intr-o pozitie ... usor "nestandard". Nu mai cauti rezolvarea "specifica" pentru situatia respectiva si - din cauza lenii - lucrurile o iau razna.
  Prea multa LENE face ca sansele tale de cistig sa se evaporeze. •  Dorinta

  Nu ma refer la fermecatorul adversar din partea cealalta a tablei ! Aceasta forma de dorinta nu se aplica in Go (norocosii de noi). Este vorba despre dorinta de a te lupta. Nici furie si nici razbunare. Pur si simplu incapatinarea absurda, fara niciun scop. A te agita atunci cind un joc natural ar fi absolut necesar. A crea complicatii numai de dragul de a complica lucrurile - chiar daca asta nu-ti slujeste planurilor tale.
  A te baga in lupte cind o miscare simpla ar fi mult mai potrivita.

  O lectie de aur, pe care noi vesticii nu am invatat-o inca de la japonezi, este valoarea RABDARII. Nu trebuie sa te lasi prins de dorinta de a lupta pina cind pozitia ta nu este pregatita pentru asa ceva.
  Acest gen de DORINTA se poate intoarce oricind impotriva ta. •  Lacomia

  Dupa cum spuneam mai devreme, aceasta se distinge de avaritia pura prin faptul ca vizeaza un cistig imediat. Se intimpla des in Go.
  Reusesti sa capturezi ceva si in loc de a continua partida cu prudenta, sari pe celalt incercind sa-l spulberi de pe tabla; pierz iun timp pretios.

  "Capturezi pietre si pierzi jocul" - spune proverbul. Poate ca nu se aplica in toate cazurile, dar daca iti consumi eforturile ciupind cite putin pe ici pe colo (cind influenta ta pe tabla este deabea la inceput) ... acesta este un adevarat pacat.
  O LACOMIE exagerata iti va produce in curind sila; sila pentru jocul tau, in orice caz. •  Invidia

  In Go se manifesta sub o singura forma ... dar se intilneste foarte des.
  Dupa ce la inceputul partidei s-au cam aranjat pozitiile, gindesti: "Doame, parca teritoriile lui sint mai mari decit ale mele ! Trebuie sa invadez. Sa ametesc lucrurile. Sa-l bag in ceata."

  Rezista tentatiei. Truda cinstita este de obicei mai eficienta decit furtul ... Si adu-ti aminte ca tuturor ni se pare teritoriul advers mai mare decit al nostru. Probabil ca si el sta acum si se gindeste cam la acelasi lucru.
  Oricum, stapinit de Invidie te arunci in moyo-ul sau intrun mod nesanatos. Uhhh ! In cele mai multe cazuri o reducere mai blinda ar avea un succes mai mare; si in orice caz, are avantajul ca il va lasa pe el sub o mai mare presiune decit pe tine.
  INVIDIA este un lucru tare urit : multe partide de Go au fost desfigurate de ea.* * *