" In general, cind te apuci sa socotesti incepi cu numarul unu. Pe tabla de Go exista 360 de intersectii plus una. Numarul unu este suprem si le evidentiaza pe toate celelalte pentru ca el ocupa ultima pozitie si guverneaza cele patru sferturi ale tablei. 360 reprezinta numarul zilelor unui an. "

" Impartirea tablei in patru simbolizeaza cele patru anotimpuri. Cele 72 de puncte de pe circumferinta reprezinta saptaminile anului (anul lunar chinezesc este impartit in 72 de saptamini a cite 5 zile). "

" Balanta intre yin si yang este modelul pentru impartirea egala a celor 360 de pietre in negre si albe. Liniile tablei se numesc p'ing. Spatiile dintre linii se numesc kua. Tabla este patrata si stabila. Pietrele sint rotunde si mobile. "

" Viata e plina de vise,
          La fel si tabla de Go ... "
 " Din cele mai vechi timpuri si pina astazi jucatorii nu au avut vreo partida care sa fie asemenea oricarei alte partide.
Mereu, fiecare partida in parte va fi altfel. De aceea este nevoie de multa atentie si de o gindire profunda. "

" Cel care a socotit ca va cistiga inaite ca lupta sa fi inceput a calculat foarte mult; cel care socoteste ca va pierde nu a calculat suficient.
Cel care nu stie daca va cistiga sau va pierde, chiar dupa ce (totusi) lupta a inceput, nu a calculat deloc. "


Chang Ni
( "Ch'i ching Shih-san p'ien" - Clasicul Go-ului, editata in jurul anului 1050 )

    vizitati    Clubul SAIJO